De beste tjener riktig bra

Det koster å knytte til seg de aller beste spillerne, men sammenliknet med enkelte andre sporter, fotball og ishockey for eksempel, så er det bare småpenger som utbetales innen håndballen. Faktum er vel rett og slett at det bare er ett fåtall klubber selv på internasjonal basis som har en spillerstall der alle er spillere på heltid og avlønnet deretter. Det har nok først og frem å gjøre med at det ikke er så mye reklameinntekter å hente innen denne sporten. Hvorfor det ikke er det, er ikke helt lett å svare på. Håndball er jo en populær sport også internasjonalt. Likevel har den ikke klart å markere seg like tydelig som fotball har over hele verden eller ishockey har i store deler av Europa og i hele Nord-Amerika.

Rike onkler er redningen

Forklaringen på at enkelte klubber likevel kan betale gode lønninger til sine spillere og ansatte er i de aller fleste tilfellene at de har en «rik onkel» i form av en styrtrik privatperson eller hovedsponsor som er villig til å spytte inn store beløp uten å være så veldig opptatt av å få valuta for pengene. I enkelte land gjør også meget gunstige skatteregler det mulig å tilby denne type utøvere gode lønninger. Det sier seg selv at dette er en drømmesituasjon for en klubb med ambisjoner. Baksiden av medaljen er at dersom kapitalisten skulle trekke seg ut, så faller hele klubben sammen som et korthus.

Når det gjelder damehåndball er det av en eller annen grunn mest vanlig i land i Øst-Europa. I følge norsk presse er det fire klubber som peker seg ut. De som nevnes er Vardar Skopje i Makedonia, Buducnost Podgorica i Montenegro, Rostov Don i Russland og ungarske Györ som har hatt og har flere norske spillere i stallen sin. Dette er klubber der spillerne hever lønninger på opp mot to millioner kroner hvert år. Netto. Det er mye får kvinnelige spillere.

Vår norske favoritt Heide Løke skal ha tjent opp mot to millioner kroner i Györ før hun flyttet hjem igjen til Norge og Storhamar. I hennes kontrakt skal det ha stått at hun til enhver tid skulle være den best betalte utenlandske spilleren på laget. Det betyr at det nok finnes ungarske spillere – Anita Görbicz for eksempel – som tjener enda bedre en det.

Her på berget er lønnsnivået betydelig lavere, men i en klubb som Larvik – som har vunnet eliteserien for damer hvert eneste år siden Nordstrand stakk av med tittelen i 2004 – er det definitivt mulig for jentene å leve av å spille håndball ettersom lønningen gjerne ligger i overkant av en halv million i året.

Herrene får bedre betalt

De beste mannlige spillerne tjener betydelig mye mer. Det spekuleres på lønninger opp mot en million euro når det gjelder store kanoner som for eksempel Nikola Karabatic. Franskmannen som rett etter å ha vært med på å sikre fransk VM-gull ble dømt til betinget fengsel for å ha spilt en meget lite tiltalende rolle i et pengespill der hans klubb Montpellier var involvert.